Pizza domowa

ciastoSkładniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 0,3 szklanki oleju
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 dag twardego żółtego sera
  • 2 cebule
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • 15 dag różnych wędlin
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 20 dag pieczarek
  • łyżka stołowa masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mleko i olej ubij mikserem lub widelcem, dodaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w niewielkiej ilości octu. Dużą okrągłą tortownicę wysmaruj olejem i wyłóż na nią ciasto (możesz też wykleić ciastem płaską kwadratową blachę). Posmaruj ciasto oliwą a następnie warstwami wykładaj kolejno poszczególne składniki nadzienia: jedną czwartą startego żółtego sera, cebulę pokrojoną w cienkie krążki, rozsmaruj połowę przecieru pomidorowego, ułóż drobno pokrojone paseczki wędlin, następną porcję sera, plasterki ugotowanych na twardo jaj oproszonych solą i pieprzem, ugotowane lub marynowane i pokrojone w plasterki grzybki, znowu przecier pomidorowy i resztę sera. Na wierzchu, dla dekoracji, połóż na pizzy dwie szprotki z puszki i rozłóż plastry pomidorów. Posyp drobno posiekaną zieleniną i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj pizzę, aż ser się roztopi i się zarumieni.