Pizza z kabanosami

pizza kabanosPizzerie powstają jak grzyby po deszczu. Najwięcej powstaje ich w dużych miastach, gdzie jest duże skupisko ludzi. Najbardziej odwiedzane są przez młodych ludzi. Do miasta przyjeżdża bardzo dużo studentów, którzy często korzystają z pizzerii. Nie mają odpowiednich warunków na ugotowanie obiadu , więc idą na pizzę. Pizza cieszy się dużym uznaniem wśród dzieci, bardzo często zaprasza się dzieci z okazji urodzin. Organizuje się osiemnastki w pizzerii, zaprasza się dużo gości, którzy są bardzo zadowoleni. Młodzież wybiera przeważnie lokale sprawdzone, gdzie pizza jest niedroga, ciepła i smaczna. W mieście jest bardzo dużo pizzerii – prawie jedna koło drugiej. W pizzeriach jest bardzo dużo pizz o rożnych smakach. Młodzi bardzo często biorą na wynos, później lekko ją tylko podgrzewają. W pizzeriach robi się pizzę ze swoich wyrobów, nie jest odmrażana. Dzięki temu ma dużo zwolenników. Do pizzy używane są świeże sery, ciasto drożdżowe na blaty jest codziennie świeże, nie jest odgrzewane, smakuje świetnie i jest polecane.

Trzy papryczki należy umyć i pokroić wymieszać z sosem pomidorowym. Dwadzieścia deko kabanosów pokroić w plasterki. Sześćdziesiąt deko mąki należy rozrobić z drożdżami, ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na dwie części, rozwałkować na dwa placki i upiec w dwóch blachach. Każdą pizzę należy posmarować sosem pomidorowym i odrobinę podpiec. Pa dziesięciu minutach należy wyjąć z piekarnika i polać pół szklanką śmietany, pokrojone kabanosy, posypać grubo zmielonym pieprzem i zapiec jeszcze trzy minuty. Na to należy wcześniej umyty i drobno pokrojony por położyć na wierzch pizzy. Pieczemy w temperaturze dwustu stopni. Na nią możemy zetrzeć trochę sera żółtego. Pizzę dzielimy na cztery części i polewamy keczupem, jeśli ktoś tak lubi. Pizzę możemy podawać z wieloma surówkami będzie bardziej smaczniejsza. Również możemy podawać z barszczem czerwonym, który zasyci nasze pragnienie po pikantnej pizzy. Pizza najbardziej smakuje gdy jest gorąca, wtedy jest smaczna.

Żródła: www.galeriasmakow.com.pl